En introduktion till FiiO – del 4: Portabla Hörlursförstärkare med DAC

Hej!

I denna veckans blogginlägg kommer vi berätta lite mer om FiiOs portabla hörlursförstärkare med DAC, och mer specifikt om Q serien, K1 och E serien.

Låt oss börja detta blogginlägg med att tydliggöra vad en Portabel hörlursförstärkare med DAC är för någonting, samt vad dem gör.

Portabla hörlursförstärkare med DAC, är en hörlursförstärkare som har en inbyggd Digital Audio Converter i sig. Detta betyder att när enheten kopplas ihop med en Dator/DAP/Mobiltelefon… kommer hörlursförstärkaren kringgå musikenhetens inbyggda DAC, för att använda sig av sin egna av högre kvalité.

Portabla hörlursförstärkare med DAC används för två syften:

  1. Genom sin inbyggda DAC bidra till högre ljudrenhet
  2. Leverera tillräckligt med ström för att kunna driva mer kvävande/högkvalitativa hörlurar

Vid rätt förutsättningar betyder detta, att en portabel hörlursförstärkare bidrar till en synergisk effekt  mellan de olika enheterna, som leder till både ökad ljudrenhet (från musikspelaren), samt ljudprestanda (från hörlurarna).

2015 bestämde sig FiiO för att ändra sin namnsättnings policy för alla sina produkter och produktserier, och Portabla Hörlursförstärkaren med DAC är en av de kategorier som har blivit påverkad av detta. Tidigare, så hade FiiO enbart en produktserie för alla sina hörlursförstärkare (E serien) och nu har detta delats upp på så sätt att varje produktkategori har sitt egna namn. Framtida Portabla hörlursförstärkare med DAC kommer nu därför använda sig av kodnammnet Q + X (med Q som står för kategorin och X för nummerordningen i själva kategorin) .

Därför kommer vi dela upp detta blogginlägg i 3 delar: Q-serien, K1 och E serien.

Q- serien

Q- serien lanserades året 2015, och har i nuvarande läge endast en produkt tillgänglig: FiiO Q1

content_Q1____-EN (1)

FiiO Q1 är efterföljaren till FiiO E07 och E07K, och använder sig av ett Texas Instruments PCM5102 DAC chip för att konvertera audio , och av en Maxim MAX97200 som förstärkare. Q1 har som målgrupp audiofiler som vill köpa sin allra första hörlursförstärkare med DAC (ju högre nummerordning, desto exklusivare produkter). Enheten kan användas som förstärkare både till din dator samt musikspelare. 

K1

content_K1____-EN_01 (1).jpg

Jag nämnde precis att alla Hörlursförstärkare med DAC kommer nu använda sig av kodnamnet Q + en siffra som positioner produkten i serien, så varför skriver jag om FiiO K1 i det här blogginlägget? FiiO K1 är tekniskt talande inte en renodlad hörlursförstärkare med DAC, men inte en en desktop hörlursförstärkare heller (som jag kommer skriva mer om nästa vecka). Istället är K1 en blandning mellan de två kategorierna, eftersom den är:

  1. Mer portabel än de andra desktop hörlursförstärkare (väger 11,3 g, och är 50mm x 20.5mm x 8mm liten.)
  2. Har ett inbyggt DAC chip, samt kan användas som förstärkare, men har inget inbyggt batteri (vilket betyder att enheten behöver vara uppkopplad till en strömkälla)

Och detta är därför jag har bestämt mig för att inkludera K1 i dettta blogginlägg.

K1 använder sig av en Savitech SA9023A USB-mottagare för att avkoda USB-audio, ett PCM5102 DAC chip, samt en  TPA6132A2 hörlursfunktions driver.

E serien

content_E17____-EN_01

E- serien innehåller 3 produkter, som alla lanserades innan FiiO bestämde sig för att ändra sin namnsättnings policy. Dessa produkters efterföljare kommer därför använda sig av bokstaven Q + en siffra, precis som FiiO Q1.

Fiio E07k är efterföljaren till FiiO E07 (som inte längre säljs i butiken), och lanserades året 2012. Enheten drivs av en TI TPA6130A Power Amp &, och använder sig av en USB-ingång/TI PCM2706 USB receiver, ett Wolfson WM8740 DAC chip, samt en ADI AD8692 OP Amp .

FiiO 17k FiiO E17K (Alpen 2) lanserades 2013, och ersätte E17. Enheten innehåller ett inbyggt PCM5102 DAC chip från Texas Instrument, samt en high-caliber Texas Instruments OPA1622 förstärkare

FiiO E18 lanserades 2013, och kan användes som en förstärkare/DAC till din dator, mobil (se listan av kompatibla enheter här), samt till olika musikspelare. E18 använder sig av följande chip för att leverera högre ljudkvalité:

  • TE7022 USB Input chip
  • PCM1789 DAC chip
  • OPA1642 och LMH6643 Amp chips

Och med det sagt har vi nu gått igenom FiiOs Hörlursförstärkare med DAC, och berättat mer om de olika produktserierna i denna kategori.

Nästa vecka kommer vi berätta mer om FiiOs konverterare samt om deras desktop förstärkare.

 

Syns då!

mobileZtore

Annons
Detta inlägg publicerades i FiiO, FiiO E07K, FiiO E17K, FiiO E18, FiiO K1, FiiO Q1, Portabla Hörlursförstärkare med DAC. Bokmärk permalänken.