Vad är ett balanserat audiosystem?

rocks-1149702_1280

En kort guide som förklarar vad balanserade system, förstärkare, och hörlurar är för någonting.

I samband med att FiiO släppte en “balanserad hörlurs förstärkarmodul”, samt två nya återkopplingskablar (RC-UE1B & RC-UE2B – som kommer finnas snart i butiken) tyckte vi att det skulle vara en bra idé om att skriva en kortare guide som förklarar vad balanserade enheter/förstärkare/hörlurar är för någonting.

Låt oss börja med att förklara vad ett  balanserat system är för någonting för att sedan avsluta med hur detta appliceras till FiiO AM3.

Balanserat vs Icke-balanserat ljudsystem

För att kunna njuta av ett balanserat ljud behöver du:

  • En balanserad ljudkälla (t.ex FiiO X7)
  • En balanserad förstärkare (t.ex FiiO AM3)
  • Hörlurar som är anpassade för att emot balanserat ljud
  • En balanserad hörlurskabel (t.ex RC-UE1B & RC-UE2B)

Så här ser ett icke-balanserat ljudsystem (utan en ljudkälla ihopkopplad) ut:

unbalancedamp2

Diagram 1: Ett icke balanserat ljud (utan ljudkälla)

(Källa: Headphones.com)

Och till motsatsen, ett balanserat system:

balancedamp

Diagram 2: Ett balanserat ljudsystem (utan ljudkälla)

(Källa: Headphones.com)

Skillnaden mellan ett balanserat och ett icke-balanserat system ligger i hur signalerna är uppdelade. I ett icke-balanserat ljudsystem så skickas samma positiva och negativa signaler ihop till både höger och vänster hörlur (Diagram 1). I ett balanserat system så har både positiva och negativa signaler säras åt till respektive vänster och höger hörlur (Diagram 2). Detta kan man se i de 2 ovanstående diagrammen; i den första så ser man att samma (både positiv och negativ) signal skickas till både hörlurarna, medans i den andra så har både positiv och negativ delats upp, och detta till respektive vänster och högre hörlur.

Förstärkaren, hörlurskabeln, samt hörlursnäckorna är därför anpassade att i totalt ta emot 4 signaler:

  • En höger positiv signal
  • En höger negativ signal
  • En vänster positiv signal
  • En vänster negativ signal

Vad som skiljer på hörlurarna (hörlursnäckorna + kabeln) som kan driva balanserade hörlurar mot de som inte kan det, ligger både i hur hörlursnäckan och hur hörlurskabeln är utformade. Balanserade hörlursnäckor är designade för att driva både balanserat samt icke balanserat ljud, genom sin unika utbytbara kabelsfunktion (se nedre bild). Det möjligör att skifta mellan både icke balanserade och balanserade hörlurskablar. Om man vill lyssna på balanserad musik, behöver man då en balanserad hörlurskabel ihopkopplad (t.ex RC-UE2B som ni ser i nedre bild)

Som ni kan se på nedre diagram, så är de negativa och positiva ljudsignaler särade i ett balanserat ljudsystem, medans i ett icke balanserat system så är de inte det, vilket resulterar i störningar (THD & Cross-talk) i ljudet som hörlurarna förser.

balanced signal

Diagram 3: Balanserad vs Icke Balanserad Ljudsignal

(Källa: stoneracoustics.com)

Med ett balanserat system så förvandlas ljudfrekvensen till en mer omfångsrikare oval form, störningarna (THD & Cross-talk) minskar kraftigt, samt som stighastigheten fördubblas. Detta resulterar i ett ljudkvalité som ökar avsevärt eftersom den är fri från störningar, samt som ljudsignaturen blir mer omfångsrik, transparent och detaljrik. 

FiiO AM3 vs AM2 & AM5

Så här ser FiiO AM3s inre konstruktion ut (fråga oss inte varför FiiO bestämde sig för att även ha en normal hörlursingång, svaret är att vi inte vet). Notera att positiva och negativa signaler är uppdelade både för högra och vänstra hörlur. 

Balanserad blogginlägg

FiiO AM3 – inre konstruktion

Så här ser FiiO AM3 balanserade specifikationer ut:

FiiO AM3 specs

FiiO AM3 Specifikationer

FiiO AM2 specifikationer:

FiiO AM2 specs

FiiO AM2 Specifikationer

FiiO AM5 specifikationer:

FiiO AM5 specs

FiiO AM5 specifikationer

Som ni kan se är FiiO AM3s THD+N betydligt mindre än både FiiO AM2 och AM5. Detta betyder inte dock att FiiO AM2 eller AM5 är mindre bra än FiiO AM3, utan helt enkelt att varje förstärkarmodul har sina styrkor, svagheter och specialiseringar.

Slutsatsen

Voila!

Nu vet ni mer om balanserade system, och varför FiiO AM3 är en sådan häftig produkt.

Nu tar vi på mobileZtore lite sommarlov, vilket betyder att inga mer blogginlägg kommer läggas upp för den här månaden.

Har du några frågor, åsikter eller förslag om vad vi ska skriva om nästa gång, så skriv till oss i nedre kommentarsfält, så återkommer vi till dig inom kort!

Med vänliga hälsningar,

mobileZtore

Annons
Detta inlägg publicerades i FiiO, FiiO förstärkarmoduler, Guide, Hörlurar och märktes , , , . Bokmärk permalänken.